Supply chain security Verzegelingen 3 min leestijd

Hoe kies ik de juiste verzegeling voor mijn supply chain security?

Wat is het verschil tussen een containerverzegeling, aantrekverzegeling, kabelverzegeling en een bandverzegeling? Het is een hele uitdaging om de juiste verzegeling voor uw vracht te kiezen. In dit blog komt u erachter wat het verzegelen van de lading voor uw supply chain security doet en welke verzegeling u het beste kunt gebruiken.

Wat betekent het verzegelen van uw vracht?

Verzegeling van de vracht betekent dat u kunt aantonen dat de vracht in dezelfde staat op plaats van bestemming aan zou moeten komen. Op deze manier wordt de vracht beschermd tegen diefstal, fraude of smokkel en voorkomt u discussie in de supply chain. Een verzegeling is geen ‘versleuteling’ van de vracht, maar een garantie die u kunt bieden aan uw eigen organisatie, de vervoerder alsook de ontvanger van de vracht. Hiermee voorkomt u fraude, diefstal en discussies. U wilt namelijk niet alleen de leveranciers deze zekerheid bieden. Ook wanneer de vracht nog ‘in-house’ aanwezig is doet u er goed aan een verzegeling op de lading aan te brengen. De meeste verzekeraars keren namelijk geen vergoeding uit wanneer er geen verzegeling is toegepast op de aangetaste vracht. Een verzegeling is dus niet alleen een goede oplossing tijdens het transport, maar ook als de vracht klaar staat om getransporteerd te worden. 

“Er zijn drie categorieën verzegelingen: High security verzegelingen, barrière verzegelingen en indicatieve verzegelingen.”

Aantrekverzegeling, bandverzegeling, containerverzegeling, kabelverzegeling wat kies ik wanneer?

Er zijn drie categorieën verzegelingen: high security verzegelingen, barrière verzegelingen en indicatieve verzegelingen. Een verzegeling komt in veel verschillende varianten voor, zoals in tape, labels, verzegelingen met GPS-trackers of mechanische verzegelingen. Volgens de EU-voorschriften mogen de verzegelingen in vorm of type verschillen, als de identificatiemarkeringen maar goed leesbaar zijn. Volgens EU-voorschriften moeten verzegelingen aan de volgende zaken voldoen:

  • Zekerheid bieden en gemakkelijk herkenbaar zijn;
  • Een verzegeling moet gemaakt zijn voor eenmalig gebruik of, bij hergebruik specifieke identificatie bevatte;
  • Bij inbreuk zichtbare sporen achterlaten;
  • Een verzegeling moet onmogelijk te vervalsen zijn.

Maar hoe moet u dan kiezen tussen alle verschillende verzegelingen? Die afweging kunt u maken aan de hand van een aantal zaken. We lichten de vier belangrijkste verzegelingen voor u uit: een containerverzegeling, een aantrekverzegeling, een kabelverzegeling en een bandverzegeling. 

tankwagen1Containerverzegeling

Een containerverzegeling, ofwel container seal, is een barrière verzegeling. De verzegelingen worden met name gebruikt voor (zee)containers en vrachtwagendeuren. De containerverzegelingen zijn ISO 17712:2013 gecertificeerd. De container seal is voorzien van een unieke code op zowel het huis als de pin. De ontvanger van de container kan daardoor direct zien of de juiste verzegeling nog op de container zit, of dat er mogelijk mee gerommeld is.

Het materiaal wat om de pin en de huis zit maakt de containerverzegelingen uniek. Er kan gebruik gemaakt worden van verschillende soorten staal. Bijvoorbeeld ABS staal, een materiaal soort dat licht maar toch hard en slagvast is, maar bijvoorbeeld vele malen minder sterk dan gegalvaniseerd Q235A staal wat ook gebruikt wordt voor het maken van schroeven voor bruggen. Het beveiligingsniveau per containerverzegeling kan dus verschillen per materiaalsoort en materiaalgebruik.

Bolt klic geel

Aantrekverzegeling

De aantrekverzegeling dankt zijn naam aan de staart van de verzegeling welke aangetrokken moet worden om de vracht te verzegelen. Aantrekverzegelingen hebben vier verschillende beveiligingsniveaus: high security, barriere verzegeling, indicatieve verzegeling en hand verbreking seals. Deze verzegeling is gemakkelijk aan te brengen en kunnen van trekkracht verschillen van 4 kg tot bijna 50 kg.

De aantrekverzegeling is met name populair in de brandbeveiliging en brandpreventie. De aantrekverzegelingen worden dan gebruikt voor nooddeuren, verbandtrommels, brandblussers en brandhaspels. Er zijn diverse soorten aantrekverzegelingen beschikbaar en afhankelijk van de toepassing worden er andere vereisten gesteld aan de verzegeling. Het belangrijkste is het materiaal: verzegelingen zijn beschikbaar in polypropyleen (plastic) of nylon. De plastic verzegelingen hebben een lagere trekkracht ten opzichte van de nylon verzegelingen. Een ander voordeel van een nylon verzegeling is dat deze gebruikt kan worden bij zeer koude en warme temperaturen.

pull_up_verzegeling_verzegeld (1)

Kabelverzegeling

Een kabelverzegeling, ofwel een cable lock, is een verzegeling met een metalen kabel en aluminium huis, die snel en makkelijk te sluiten is. De kabelverzegeling is eenmalig te gebruiken. Wanneer de verzegeling is verbroken of doorgeknipt gaat de kabel rafelen. Hierdoor is gemakkelijk te ontdekken of er fraude of diefstal is gepleegd met de verzegelde vracht.  De kans op manipulatie of fraude wordt hierdoor beperkt. De kabelverzegelingen worden veelal gebruikt voor het verzegelen van containers en trucks. Het is een veelzijdige verzegeling die binnen de drie beveiligingsniveaus kan vallen en in verschillende kabeldiktes en kabellengtes beschikbaar is.

hexa_seal_geel

Bandverzegeling

Bandverzegelingen worden ook wel vrachtwagenverzegelingen of truck seals genoemd, omdat ze uitermate geschikt zijn voor het verzegelen van vrachtwagens. De bandverzegeling is een barrière verzegeling die beschikbaar is in plastic of metalen uitvoering. Het voordeel van deze verzegeling is de vracht wel verzegeld is, maar op locatie is deze ook weer makkelijk te verwijderen. Een ander voordeel is dat het onmogelijk is het zegel te strak om de vrachtwagensluiting te krijgen. Om die reden is de bandzegel uitermate geschikt op plaatsen waar er frictie of beweging kan ontstaan.

dual_lock_verzegeld

De juiste verzegeling voor uw vracht

Ontvang advies hoe u de verwachtingen uw organisatie en van uw klanten kunt waar maken, waar u rekening mee moet houden en welke stappen u moet doorlopen om een duurzaam logistiek proces te creëren en bewaken. Leer welke bouwstenen belangrijk zijn voor een secure supply chain in het ebook: quick scan voor supply chain security en ontdek in drie stappen of uw logistiek proces op orde is. 

Lees hieronder het Ebook - Quick Scan: Supply chain security