Supply chain security Wet en regelgeving Verzegelingen 2 min leestijd

Waarom de HACCP regels juist nu van belang zijn in het logistiek transport

De behoefte aan goede hygiëne is groter en actueler dan ooit. In alle sectoren wordt nu druk uitgeoefend om onze samenleving zo snel mogelijk virusvrij te maken. Hierdoor zijn de hygiëne regels door de overheid aangescherpt in bijvoorbeeld de zorg- en de onderwijssector. Ook in de foodindustrie is de behoefte aan regelgeving met betrekking tot hygiëne opgeschaald. De voedselveiligheidsnorm ISO : FSSC 2200 en de HACCP hygiënecode dragen hieraan bij. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw logistieke proces hieraan voldoet?

HACCP betekenis

De HACCP hygiënecode is oorspronkelijk ontwikkeld door NASA en staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Om astronauten van NASA te beschermen tegen voedselvergiftiging waren er richtlijnen nodig om hen te voorzien van veilige voeding. Deze richtlijnen werden de 7 HACCP basisprincipes genoemd. Later is de code van de ruimtevaart doorontwikkeld naar andere sectoren zoals de horeca of zorginstellingen. De betekenis van HACCP is dus een risico analyse voor kritische controlepunten op voedselveiligheid en moet voorkomen in een plan dat je opstelt als je organisatie actief is in de voedselindustrie.

HACCP certificaat

Het HACCP certificaat wordt met name veel gebruikt voor horecapersoneel. Het toont aan dat iemand bevoegd is om met bederfelijke eet- en drinkwaren om te gaan en dat degene deze regels in de praktijk kan toepassen. Deze certificering zal in januari 2021 verdwijnen als gevolg van een teruglopende vraag. Maar nog steeds blijven de HACCP regels van belang en worden ze wellicht in de toekomst nog belangrijker. Kijkende naar de afgelopen maanden zult u beamen dat er in een handomdraai veel mis kan gaan. De garantie bieden aan uw afnemers dat u een product veilig vervoert en met de juiste kwaliteit op plaats van bestemming aankomt is daarom waardevoller dan ooit.

shutterstock_36586888

 

Veilig transport: hoe voorkomt u contaminatie (en hoge kosten als gevolg)?

Het optreden van contaminatie is de grootste boosdoener in het voedseltransport. Wanneer een Nederlandse aardappelteler zijn product naar Afrika wilt vervoeren, is de grootste uitdaging het behoud van kwaliteit. De aardappelen moeten zo goed als in dezelfde staat aankomen op plaats van bestemming. Een verpakking die de juiste temperatuur en luchtvochtigheidsgraad toelaat dragen hieraan bij. Maar ook zeker de juiste verzegeling op uw vracht zorgen ervoor dat u kunt voorkomen en aantonen dat de tankwagen of de container open is geweest. Hierdoor kunt u uitsluiten dat er onderweg geen contaminatie ofwel, besmetting heeft plaatsgevonden. Ook een klimaatlogger op de verzegeling kan extra informatie geven over het transportproces. Dit is waardevol en soms ook noodzakelijk voor u en uw klant. Informatie zoals, ‘Zijn mijn aardappelen in de juiste temperatuur vervoerd?’ of ‘Is mijn product blootgesteld aan te veel luchtvochtigheid tijdens het transport?’ zijn hiermee geregistreerd.

Weten of uw verzegeling voldoet aan de eisen van de douane kan ook cruciaal zijn in het food transport. U wilt natuurlijk niet dat de vracht onverhoopt stil komt te staan en het transport proces vertraging oploopt. Het is begrijpelijk dat onderdelen in het logistiek proces als bijzaak voelen naast de gebruikelijke zorg van uw productieproces. Maar wanneer het logistiek proces niet goed dichtgetimmerd is kan er fraude of contaminatie ontstaan en is al het werk voor niets geweest.

Met zekerheid de weg op

Welke verzegeling bij uw situatie past en die aan de voedselveiligheidsnorm ISO : FSSC 2200 en de HACCP hygiënecode voldoen hangt af van verschillende factoren. Er zijn drie categorieën verzegelingen waar u uit kunt kiezen op basis van de vracht die u vervoert en de plaats van bestemming. Maar het kan verstandig zijn om advies in te winnen voor uw specifieke situatie. Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze Transposafe specialisten en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.

Ontdek hoe Transposafe met een internationale klant een unieke oplossing heeft ontwikkeld om voedsel contaminatie te voorkomen. Een metal detectable seal werd ontwikkeld die ontdekt kan worden door X-ray scans wanneer deze in het product terecht komt. Lees in de use case hoe dit proces is verlopen.