GDP-guideliness
logistiekproces Verzegelingen Medisch 2 min leestijd

Correcte distributie in de pharmaceutische industrie (GDP-guidelines)

Geneesmiddelen leggen een hele weg af voordat ze uiteindelijk bij de patiënt terecht komen. In de pharmaceutische industrie van productie tot aan de patiënt is kwaliteitswaarborging enorm belangrijk. GDP-guidelines zorgen ervoor dat de medicatie ten alle tijden van goede kwaliteit blijven. Deze richtlijnen zijn het hele proces van kracht, maar kunnen vaak nog geoptimaliseerd worden. Hoe zorg je nou voor een correcte distributie in de pharmaceutische industrie? Je leest dit en alles over GDP-guidelines in dit blog.

GDP-guidelines

GDP-guidelines of Goede Distributie Praktijk richtijnen, zijn richtlijnen die ervoor zorgen dat distributie van medicijnen of gerelateerde producten voor menselijk gebruik blijven voldoen aan wet- en regelgevingen. Het draagt bij aan de garantie dat de geneesmiddelen van goede kwaliteit zijn, naast bijvoorbeeld de UN3373 - Category B classificatie. De GDP-guideline is een Europese norm die eisen stelt binnen de logistiek zodat geneesmiddelen met dezelfde kwaliteit aankomen op plaats van bestemming. Dit is uiteraard voor producenten van geneesmiddelen erg belangrijk. Zo blijft het geneesmiddel gelijk met hoe de producent het geneesmiddel opgeleverd heeft. 

Er worden binnen deze richtlijnen op 4 punten gelet:

  1. Kwaliteitswaarborging ten alle tijden;
  2. Opslag in de distributiecentra;
  3. Transport en het reguleren van de distributie; 
  4. Temperatuur monitoring.

pillendoos-1

GDP compliant in de hele pharmaceutische keten

Er zijn veel bestaande procedures in distributiecentra en het logistieke proces wat daarna komt. Het is niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden, maar efficiencyslagen zijn daar wel degelijk te maken. Door middel van labeling kunnen pakketten sneller gesorteerd worden. Door vloermarkeringen is het gemakkelijker om geneesmiddelen in een categorie terug te vinden in het distributiecentrum. 

Dit geldt ook voor de geneesmiddelen die vanuit het distributiecentrum verplaatst worden naar een instelling. Security tape zorgt ervoor dat tussentijdse opening van het pakket zichtbaar wordt. Natuurlijk wel zo prettig om te weten dat er niet mee gefraudeerd kan worden. Ook behoud van temperatuur is voor veel medicijnen cruciaal. Door middel van een temperatuurmeter op een pallet of verzendtassen die op temperatuur blijven kan dit goed in de gaten gehouden worden. Daarnaast kunnen security labels ervoor zorgen dat dit proces efficiënter kan. Simpelweg scannen met een mobiel apparaat en je weet wat voor medicijnen het zijn, waar ze vandaan komen en waar ze heen moeten. 

De rol van apotheken, ziekenhuizen of verzorgingstehuis is het distribueren van de geneesmiddelen naar de patiënt. De ‘Last Mile’ wordt dit ook wel genoemd. Ook dit is een vorm van distributie waar de GDP-guidelines van kracht blijven. Voor apotheken, ziekenhuizen of verzorgingstehuizen is het van belang dat men kan zien dat het geneesmiddel in goede staat geleverd wordt. Een verzegeling zoals een Security tape, sealbag of verzegeling op pallets of verzendtassen kan hierbij helpen. Bekijk alle producten op onze webshop.

Spreek met een specialist

Zoals als eerder gezegd werd, we hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar we kunnen wel een stukje verder denken om de efficiëntie en workplace safety te verhogen. Wij kunnen helpen om fraude, diefstal en discussie in uw logistieke processen te voorkomen. We denken met u mee en zoeken naar een oplossing. Van het volledig inrichten van het hele logistieke proces tot optimaliseren van een klein gedeelte van de keten. Laat ons u helpen en maak nu een afspraak met een Transposafe specialist.