Supply chain security Verzegelingen 2 min leestijd

3 categorieën: high security, security en indicatieve verzegelingen

Voor het vijfde jaar op rij is er een stijging te zien in het wegvervoer van goederen. Vooral het aantal goederen dat binnen de landsgrenzen wordt vervoerd blijft groeien. In 2019 werd er zo’n 560 miljoen ton aan goederen vervoerd, dit is 2,2% meer dan in 2018. Al die goederen moeten uiteraard op een veilige en verantwoorde manier verplaatst worden, maar hoe doet u dit op de juiste manier? In dit blog leggen we de drie categorieën uit waarin verzegelingen zijn in te delen.

Logistiek proces in kaart brengen

Het waarborgen en veiligstellen van uw lading is het hoofddoel van verzegelen. Het plaatsen van een verzegeling helpt om fraude, smokkel, discussie en diefstal van de vracht te voorkomen. Er zijn talloze soorten verzegelingen, maar elke verzegeling heeft zijn eigen doel. Er zijn drie verschillende categorieën te onderscheiden:

  1. High security verzegeling
  2. Security verzegeling
  3. Indicatieve verzegeling

Om een goede keuze te maken in de drie soorten verzegelingen is het van belang om uw logistieke proces in kaart te brengen. Wordt de vracht bijvoorbeeld naar het buitenland vervoerd, dan is het verstandig om de wet- en regelgeving omtrent verzegelingen te onderzoeken in het desbetreffende land. Sommige verzegelingen zijn namelijk niet geschikt voor vervoer naar de Verenigde Staten. Tevens kan de waarde van de vracht of temperaturen waarin de vracht vervoerd wordt van invloed zijn. Ook de diameter van de kabel en de trekkracht van de verzegeling bepalen in welke categorie de verzegeling thuishoort.

1. High security verzegeling

De high security verzegeling is een verzegeling van de hoogste graad en is doorgaans gemaakt van metaal. Deze verzegeling wordt ook wel de barrière verzegeling genoemd en heeft twee functies: het voorkomt fraude en het dient als barrière zodat men niet eenvoudig bij de lading kan komen. Ondanks het feit dat deze verzegeling lastig te ontkoppelen is, kan de high security verzegeling snel en eenvoudig met de hand aangebracht worden. Handmatig verwijderen van de verzegeling is niet mogelijk, dit kan uitsluitend met zwaar gereedschap zoals een betonschaar of een haakse slijper. High security verzegelingen zijn ISO : 17712 gecertificeerd in de klasse High Security en voldoen aan de C-TPAT (Customs Trade Partnership Against Terrorism) normen. Er zijn twee groepen binnen de High security verzegelingen te onderscheiden, namelijk: bolt seals en kabel verzegelingen. De meeste zeecontainers die in de haven van Rotterdam aankomen vanuit een internationale vracht zijn voorzien van een High security verzegeling, zoals de High Security Bolt Seal.

Indicatieve_verzegeling

 

2. Security verzegeling

Het verbreken van de high security en de security verzegeling is in beide gevallen niet eenvoudig. Echter is de security verzegeling iets gemakkelijker los te koppelen met eenvoudig gereedschap zoals een tang. De verzegeling wordt doorgaans gemaakt van polypropleen of metaal en wordt vaak gebruikt voor het weren tegen het onrechtvaardig openen van vracht. Aantrekverzegelingen van polypropleen zoals de Way-Lock vallen onder de security verzegeling. Deze verzegelingen worden regelmatig toegepast wanneer vracht van middel-grote waarde vervoerd wordt in rolcontainers, bulkzakken of IBC-vatten.

Spreek met een specialist

3. Indicatieve verzegeling

Een indicatieve verzegeling is ontwikkeld om een indicatie te geven of de verzegelde vracht tussentijds ongeoorloofd geopend is. De verzegelingen zijn doorgaans met de hand te verbreken en kunnen slechts eenmalig gebruikt worden. Deze meest eenvoudige versie van verzegelingen zijn gemaakt van kunststof zoals polypropyleen. De indicatieve verzegeling, zoals de bandverzegeling Polycheck wordt regelmatig ingezet bij het lossen van vracht bij warenhuizen. Daarna wordt er een nieuwe indicatieve verzegeling geplaatst zodat de resterende vracht weer verder kan. Een indicatieve verzegeling wordt ook vaak gebruikt wanneer tankwagens die zijn schoongemaakt terug gaan naar de standplaats. 

Met zekerheid de juiste verzegeling

Het is niet eenvoudig om de geschikte verzegeling te kiezen in uw logistieke proces. Naast het zorg dragen voor het productieproces staat het vinden van de juiste verzegeling wellicht niet hoog op uw prioriteitenlijst. Wel stelt u uw vracht graag veilig en biedt dit een hoop rust en zekerheid. Een partner waarbij u advies kunt winnen kan hierbij erg welkom zijn. Ontdek wat een van onze supply chain security specialisten voor u kan betekenen. Vraag vrijblijvend advies aan: